8 voudig pad van Patanjali

Deze 8 levenslessen geeft de yoga filosofie jou mee


1. Yamas

De Yamas wijzen je er in principe op dat je aardig en respectvol bent naar je medemens. De Yamas bestaan weer uit vijf 'geloften' die je helpen op dit pad te blijven.

De vijf Yamas zijn:

Ahimsā - Dit betekent dat je geen geweld mag gebruiken naar anderen. Je dient liefdevol en aardig te zijn naar je medemens. Dit zorgt er ook voor dat andere mensen minder agressief naar jou toe zijn.

Satya - Spreek je altijd de waarheid? Worden de woorden die uit je mond komen omgezet in daden?

Āsthēya - Steel je niet van andere mensen of jezelf?

Brahmachārya - Gebruik je je energie op de juiste manier?

Aparigraha - Vrij zijn van hebzucht. Kan je je verlangens weerstaan om altijd maar meer te willen hebben?

2. Niyamas

Ook zijn er vijf Niyamas. In tegenstelling tot de Yamas, zijn de Niyamas meer naar binnen en op jezelf gericht.

De vijf Niyamas zijn:

Shaucha - Zorg je goed voor je lichaam en geest door deze schoon en puur te houden?

Samtōsha - Kan je tevreden zijn met de dingen die je al hebt?

Tapas - Staat voor soberheid en komt er op neer dat je de onzuiverheden van je lichaam en geest vernietigd en je energie kunt beheersen.

Svādhyāya - Staat voor zelfreflectie en zelfbewustzijn. Ben je bezig je zelfbewustzijn te ontwikkelen?

Īshvarapraņidhāna - Neem je de tijd om te beseffen dat er meer is dan jijzelf? Dit is niet zozeer 'God' zoals we die kennen uit het Christendom, maar meer de krachten van het universum.

3. Asana

Dit is het meest bekende onderdeel van het achtvoudige pad van Yoga. Asana's zijn namelijk de houdingen die je beoefent met yoga.

Zo zie je dat de houdingen die je bij Yoga doet maar een klein stukje van de puzzel zijn van het totaalplaatje.

De houdingen zijn bedoeld om de aandacht te richten op jezelf en deze naar binnen te richten. Dat je er wat fitter en gezonder door wordt is eigenlijk slechts een zijeffect.

De houdingen maken bepaalde energie los in je lichaam en zijn bedoelt om zowel lichaam, geest, de adem, je hart en je ziel te verbinden.

4. Pranayama

Prana is de levensenergie. De energie waardoor je kunt bestaan op deze wereld. De prana wordt gedragen door de ademhaling.

Daarom is de ademhaling in yoga zo ontzettend belangrijk. Adem op de juiste manier en alle puzzelstukjes zullen in elkaar vallen. Lees hier meer over pranayama.

5. Pratyahara

Dit is het terugtrekken van de zintuigen. In plaats van je zintuigen naar buiten te laten stralen op de wereld om je heen, gebruik je ze nu om jezelf te ontdekken.

De zintuigen worden hierdoor sterker, omdat ze niet worden afgeleid door de miljoenen indrukken die zich constant om ons heen bevinden.

6. Dharana

Zesde in het achtvoudige pad van Yoga is Dharana (Ik weet, het de termen blijven raar klinken). Dharana is het fixeren van aandacht op een object en hierbij kom je tot volledige concentratie.

Dit focuspunt kan bijvoorbeeld de ademhaling zijn, of een mantra. Het maakt niet uit wat het is, als het maar werkt voor jou.

Het doel hiervan is om de afdwalende gedachten te kalmeren en zich te laten focussen op een iets.

7. Dhyana

Als je gedachten niet meer afdwalen en je bent volledig gefocust is het tijd voor meditatie.

Dit is het punt waarop er geen gedachten meer zijn en je voelt de directe ervaring van hetgeen wat je aan het doen bent. Je bent volledig in het hier en nu.

8. Samadhi

Dit is het uiteindelijke doel van Yoga. 'Doel' is misschien niet het juiste woord, omdat je het niet in je agenda kan zetten en het zomaar 'doen'.

Het is iets wat voortkomt uit het oefenen van yoga en kan min of meer spontaan gebeuren. Je lichaam, zintuigen en de geest zijn één en je ervaart het hier en nu en voelt je verbonden met alles om je heen.

Samadhi is als het ware een samensmelting van alle andere zeven onderdelen van het achtvoudige pad van Yoga.kst hier invullen...